Haber

Akşener yargı krizini Nazi dönemine benzetti

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, TBMM’de parti grubuna yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararını Yargıtay’ın tanımaması üzerine yaşanan krizi Nazi dönemine benzetti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin Türk Personel Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını reddederek, karara imza atan Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay lehine tavır alarak “yeni Anayasa” çağrısını yinelerken, MHP lideri Devlet Bahçeli dün yaptığı konuşmada Anayasa Mahkemesi’ne yönelik ciddi suçlamalarda bulunarak, “kapatılmasını veya yeniden yapılandırılmasını” istedi. “.

Akşener, Meclis’te yaptığı konuşmada, “Hak ve hukukun üstünlüğü yerine güçlünün üstünlüğünü esas alan bir anlayışla uzun zamandır çok tehlikeli bir yere doğru gidiyoruz” dedi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Bu sistem elimi kolumu bağlıyor” diyerek yönetim sistemini değiştirdi ve “Güçler” diye ekledi. Ayrılık yıkıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin nitelikleri birer birer yok edildi. Devlet geleneklerimiz yok edildi. Bugün geldiğimiz noktada hükümetin gözü yine hukuktadır” dedi.

Nazi hukukçusu Carl Schmitt’e atıf

Can Atalay davasına ilişkin hukuk skandallarının 8 Kasım itibarıyla artık anayasa krizine, devlet krizine dönüştüğünü belirten Akşener, Nazi döneminin ünlü Alman anayasa hukukçusu Carl Schimitt’in hukuki yaklaşımını anlattı.

“Schmitt’e göre kuvvetler ayrılığı, yargının bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü gibi ilkeler yalnızca ayrıntıdır. Yasama, yürütme ve yargı yetkileri, Alman halkının ve Alman halkının lideri Hitler’in karar ve emirlerine bağlıdır. Bu yetki, geçerliliğini kanundan değil, kanundan almaktadır.” Akşener, “Carl Schmitt’e göre hukuk, fiili durumu gerçekleştikten sonra hukuki hale getirmek için gerekli bir aygıttır.” Kanunla yasal ve dokunulmaz hale getirildi. Bu anlayışa göre egemenlik milletin değil Hitler’indir. Kanun üstün değildir, Führer üstündür. Hakim bağımsız olamaz, yalnızca cumhurbaşkanının emirlerinin uygulayıcısı olabilir. Dolayısıyla yargı herkes için adaleti uygulayan değil, gayri meşru olan, “Ahlaksız ve hukuka aykırı eylemleri yasallaştıran organdır” diye devam etti.

“Anayasa Mahkemesi üyelerimiz yalnız değil”

“Şimdi gelelim günümüze… Bu tablo size tanıdık geldi mi?” Soruyu soran Akşener, “Açıkçası bazı saraylılar ilhamlarını Carl Schmitt’ten almışlar… Nitekim Carl Schmitt’in öğrencileri de tam da bu yüzden bugün hukuk dışı bir yapıya çözüm üretmek yerine Anayasa’yı değiştirme arayışına girmişler. Anayasal devlet krizine neden olan fiili durum, yani “Fiili durumu yasallaştırmaya çalıştılar” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu, tek bir kişiye veya gruba ait olmadığını vurgulayan Akşener, “Nereye hizmet ettiğini bilmeyen grupların millet iradesini hedef almasına asla izin vermeyeceğiz… Carl Schmitt’in sarayda dolaşan hayaletlerine karşı daima dimdik ayakta durun! Bunu herkesin yeterince bilmesi gerekir.” “Anayasa Mahkemesi üyelerimiz yalnız bırakılmıyor” dedi.

10 Kasım Diyanet’e eleştiri

Akşener, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümünde 10 Kasım Cuma hutbesinde yer almayan Diyanet İşleri Başkanlığı’nı da sert bir şekilde eleştirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 3 Mart 1924’te Atatürk tarafından kurulduğunu anımsattı. Akşener, “Ama buna rağmen varlığını ona borçlu olan bu önemli kurumumuz, 10 Kasım Cuma hutbesinde Atamıza Fatiha bile vermiştir. Yazıklar olsun bize!.. Yüce dinimiz hakkında” Tabi ki Milletimizi aydınlatmakla yükümlü bir kurumun sergilediği bu vefasızlığa tahammül edemeyiz. Çünkü devlet memuru olan Diyanet İşleri Başkanlığı mensuplarından Cumhuriyetimizin kurucusuna saygı beklemek her vatandaşın en doğal hakkıdır” dedi.

Akşener, “Mustafa Kemal Atatürk’ü anmaktan ve anlamaktan mahrum olanlara, Cumhuriyetimizin kuruluş ilke ve değerleriyle sorunu olanlara, Türk milletinin vatan sevgisinden rahatsız olanlara hatırlatmak istediğim bir şey var.” Atatürk ve Cumhuriyet: Bugün ülkemizde ezan okunuyorsa, bugün yüce bayrağımız göklerdeyse “Bugün toprağımız, malımız, canımız, namusumuz güvendeyse bunu Gazi Mustafa’ya borçluyuz” Kemal Atatürk! Ve ne yaparsanız yapın bize bu borcu unutturamayacaksınız!” dedi.

DW/BK,JD

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu