Muğla’da Çam Balı Üretiminde Olumlu Gelişme
Dünyanın çam balı üretim merkezi Muğla’da, yangınlar ve küresel iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklık nedeniyle azalan çam balı üretiminde bu yıl olumlu bir gelişme yaşandı. İki yıl sonra yeniden artışa geçen çam balı üretiminde arıcılar bal sağmaya başladı. Bölgedeki arıcılarla birlikte bal sağımı hasadına katılan Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, arı bağlarına giderek bal hasadına katıldı.
Muğla Bölgesi’nde son dönemde yaşanan şiddetli orman yangınlarının ardından üretimi tehdit altına giren çam balı, bu yıl verdiği verimle herkesi sevindirdi. Ortaca ilçesindeki bal üreticilerinin bal kesimi ve sağımına katılan Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, bal üreticilerinin mutluluğuna ortak oldu.
Türkiye’de üretilen çam balının yaklaşık yüzde 80’inin tedarik edildiği Muğla’nın Ortaca ilçesinde gerçekleştirilen bal kesimi renkli görüntülere sahne oldu. Arıcılar, bu yıl arıların durumunun önceki yıllara göre daha iyi olduğunu ve bölgedeki kovanlardan yeniden bal almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Eylül ayında çam ormanlarına getirdikleri arıların bu yıl ballı olarak kovana döndüğünü belirten arıcılar, bölge genelinde yıllık yaklaşık 25-30 bin ton çam balı üretilen Muğla’da bu yıl verimin daha düşük olduğunu söyledi. Uzun yılların ortalamasının üzerinde ancak en fazla bal miktarı son 3 yılda elde edildi. söylenmiş. Son yıllarda orman yangınları ve kuraklık nedeniyle tehdit altında olan çam balı veriminin bu yıl artması arıcılara umut verdi. – MUĞLA