ABD ile 100 milyar dolar hedefi zor değil
Fikret ÇENGEL
Amerikan Şirketler Birliği (AmCham Türkiye) ve TAİK iş birliğiyle düzenlenen “Türkiye-ABD Ticari İlişkilerinde Geleceğe Bakış” konulu toplantıya TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Lideri Tankut Turnaoğlu, TAİK Lider Yardımcısı katıldı. Haydar Yenigün ve AmCHAm Başkan Yardımcısı Emre Karter. ‘nun katılımıyla gerçekleştirildi.
TAİK Lideri Mehmet Ali Yalçındağ, toplantının başlığını “ABD ile yeni dönem” olarak belirlediklerini belirterek, son yıllarda tedarik zincirindeki kırılmaların dünya çapında yakın pazarları ve üretim üslerini ön plana çıkardığını ifade etti. Salgının ardından bastırılan talep ticaret yollarının yeniden şekillenmesine yol açtı. Türkiye ile ABD arasındaki dış ticaretin de olumlu etkilendiğini söyledi.
Devlet merkezli çalışmaya geçiyoruz
Yalçındağ, 2019’da 20 milyar doların altında olan Türkiye-ABD ticaret hacminin 2022’de 32 milyar doların üzerine çıktığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacminde son 3 yılda yüzde 54’lük artış yaşandı. 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin çok da uzakta olmadığını gösteriyor.” Bu bir hedefin olduğunu gösteriyor.
Yeni dönemde ertelenen ve ticarette 100 milyar doları bulacak adımlar çok daha hızlı atılacak” dedi. Yalçındağ, TAİK devlet komitelerinin yapılanması ile her eyalette sektör odaklı etkinlikler düzenleyeceklerini ifade etti. “Örneğin Kaliforniya’ya teknoloji ve start-up odaklı heyetler gönderirken, Massachusetts’te tıbbi malzeme sektörüne, Michigan’da ise otomotiv yan sanayi sektörüne yönelik etkinlikler düzenleyeceğiz.”
3. Ülkelerde birlikte çalışabiliriz
Yalçındağ, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ilişkilerin bir diğer boyutunun da Çin’in dünya ekonomisindeki küresel nüfuzunun yarattığı dinamikler olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “ABD gibi Türkiye de Çin ile özellikle Afrika’da rekabet halinde. Türk şirketleri şu anda Çin Exim Bank ve Çin İpek Yolu Fonu gibi Çin devlet destekli kredilerle rekabet etmekte zorlanıyor. Türk şirketlerinin yer aldığı büyük projelerde ABD’li şirketlerle yapılacak ortak girişimler bu gidişatı değiştirebilir. Bu nedenle hem ABD Exim’e hem de Türkiye Exim’e davet yapıyoruz. Afrika ve Orta Asya’daki projelerin finansmanını daha da güçlendirecek bir formülün acilen bulunması gerekiyor.”
Herkes Türkiye’ye bilet istiyor
19 Eylül’de Goldman Sachs ev sahipliğinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yatırımcıların bir araya geleceği bir toplantı yapılacağını hatırlatan Yalçındağ, “Kayıtların kapanmasına 10 günden fazla zaman olmasına rağmen kontenjanı doldurduk. toplantı odasından. Bu şu anlama geliyor: Dünyanın en değerli fonları, portföy yöneticileri Türkiye’yi dinleyip bu bileti almak istiyor.
Bu toplantının hemen ardından 20 Eylül’de Başkanımızı 20 Fortune 100 CEO’su ile sınırlı katılımın olduğu kapalı bir toplantıda buluşturuyoruz. “Dünyanın en büyük şirketlerinin, iki ülke arasında gerçekleştirmek istedikleri yatırım ve iş fırsatlarını Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşecekleri dolu dolu ve keyifli bir toplantıya hazırlanıyoruz” dedi.
ABD’li şirketler Türkiye’ye yöneliyor
AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Lideri Tankut Turnaoğlu, iki ülke arasındaki ticarette son 2 yılda yaşanan artışın çok maliyetli olduğunun altını çizdi. Turnaoğlu, “Burada bir ticaret ivmesi var ve arada dengeli bir ticaret var. Artık Türkiye’nin Almanya’dan sonra en çok ihracat yaptığı ikinci ülke ise ABD. ABD’de Türkiye ile ticaret artıyor ve ABD bunu önemsiyor. ABD merkezli 125 firmanın ve 100 milyar dolarlık yatırımın Türkiye’deki temsilcisiyiz. ABD’nin Türkiye’deki yatırımlarını korumak ve artırmak birinci önceliğimizdir” dedi. söz konusu. Amerikalı şirketlerin Türkiye’ye ilgisinin son dönemde arttığını belirten Turnaoğlu, ABD vizelerinin hafifletilmesiyle ilgili soruyu yanıtlayarak, önemli bir sorun olan vize konusunda büyük ilerleme kaydedildiğini belirtti.